Szeregówka + różne silniki renderujące

Miejsce na dyskusje o tworzonych w Archicad-zie projektach.

Moderatorzy: Rafał, Konrad

Bywalec
Awatar użytkownika
Posty: 41
Rejestracja: pn, 12-03-2018 09:42
Reputacja: 3

Re: Szeregówka - AC21 + CineRender

Postautor: Wojtek Gawinowski » czw, 15-03-2018 13:23

  • 0
Ja nie znam zupełnie firmy, ale trzymam kciuki. Zawsze lepiej jak są różne alternatywy.
Soft: AC 21 POL Hard: Intel i7 8700k, Geforce 1080TI ,16 GB 3200 mhz, SSD 512 GB Samsung 960 PRO

Bardzo częsty gość
Posty: 239
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 6

Re: Szeregówka - AC21 + CineRender

Postautor: Tikos » czw, 15-03-2018 13:49

  • 0
Pozostaje poczekać, co pokażą w wersji 2019, bo póki co cenowo 50% Lumiona PRO.
Zapewne jak już się zbliżą, to albo cena TM wzrośnie albo Lumion będzie musiał nieco spuścić.
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB i inne szpargały...

Bywalec
Awatar użytkownika
Posty: 41
Rejestracja: pn, 12-03-2018 09:42
Reputacja: 3

Re: Szeregówka - AC21 + CineRender

Postautor: Wojtek Gawinowski » czw, 15-03-2018 14:30

  • 0
Lumion PRO ma dużą bibliotekę, szczególnie roślin w dobrej jakości. Jak podliczysz sobie zakup takiej biblioteki, konwersję do formatu TM itp to może się okazać, że cena jest podobna. Dlatego zawsze dobrze poprosić o wypróbowanie pełnej wersji zanim się kupi, żeby samemu ocenić czy zakup wersji PRO nam się zwróci. Ja np. nie używam prawie mebli z Lumiona, ale rośliny są świetne. Biblioteki zresztą są robione na bazie topowych dostawców, SpeedTree, Evermotion itp a to po prostu kosztuje swoje. Ktoś kiedyś przeliczał, że zakup tych modeli oddzielnie wyjdzie znacznie drożej.
Soft: AC 21 POL Hard: Intel i7 8700k, Geforce 1080TI ,16 GB 3200 mhz, SSD 512 GB Samsung 960 PRO

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 2976
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 39

Re: Szeregówka - AC21 + CineRender

Postautor: Rafał » czw, 15-03-2018 14:44

  • 0
Nie wyjdzie drożej. Ale jak policzysz czas na konwersję to już się będzie opłacać bo głowę daje że Twój czas jest więcej warty jak robisz projekt. Biblioteki typu Evermotion to się kupuje w promocjach typu Black friday gdzie jest wszystko za pół ceny (za komplet wszystkich bibliotek xfrog zapłaciłem coś koło 400 eur) albo obserwując firmy takie jak cgaxis: https://cgaxis.com/complete-collections/complete-7/

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Bywalec
Awatar użytkownika
Posty: 41
Rejestracja: pn, 12-03-2018 09:42
Reputacja: 3

Re: Szeregówka - AC21 + CineRender

Postautor: Wojtek Gawinowski » czw, 15-03-2018 15:39

  • 0
A używasz ich w AC czy w Artlantisie?
Soft: AC 21 POL Hard: Intel i7 8700k, Geforce 1080TI ,16 GB 3200 mhz, SSD 512 GB Samsung 960 PRO

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 2976
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 39

Re: Szeregówka - AC21 + CineRender

Postautor: Rafał » czw, 15-03-2018 16:03

  • 0
Raczej w AC to jako zewnętrznie podpięte pliki do maxwell-a. Do ARCHICAD-a dobrze zoptymalizowane są biblioteki Archiradar-u.

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Bardzo częsty gość
Posty: 239
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 6

Re: Szeregówka - AC21 + CineRender

Postautor: Tikos » czw, 15-03-2018 17:13

  • 0
Swoją drogą dobrze by było, żeby GS trochę rozbudował i zaktualizował biblioteki w AC, bo np. samochody to już powoli rdza bierze :/
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB i inne szpargały...

Bywalec
Awatar użytkownika
Posty: 41
Rejestracja: pn, 12-03-2018 09:42
Reputacja: 3

Re: Szeregówka - AC21 + CineRender

Postautor: Wojtek Gawinowski » czw, 15-03-2018 22:01

  • 0
Nie lubisz tego Maybacha co się nie mieści na parkingu?
Soft: AC 21 POL Hard: Intel i7 8700k, Geforce 1080TI ,16 GB 3200 mhz, SSD 512 GB Samsung 960 PRO

Bardzo częsty gość
Posty: 239
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 6

Re: Szeregówka - AC21 + CineRender

Postautor: Tikos » czw, 15-03-2018 22:17

  • 0
Wiesz, mam złe doświadczenia z mieszczeniem się na parkingu w "realu" ;)
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB i inne szpargały...

Bardzo częsty gość
Posty: 239
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 6

Re: Szeregówka - AC21 + CineRender

Postautor: Tikos » pn, 19-03-2018 22:47

  • 0
No dobra, trochę się pobawiłem w Twinmotion 2018 (o dziwo odpaliło się demo, mimo informacji, że 0 dni pozostało :shock: ) i coś tam się też z niego da wycisnąć.
Efekty chwilowej zabawy poniżej - niestety, tylko zrzuty ekranu, bo TM demo nie daje możliwości eksportu i zapisu.
Odbieram to tak, że w TM jakoś się przyjemniej pracuje niż w Lumionie (wygodniejszy interfejs) jednak jakościowo jeszcze odstaje.
Jak jakość jeszcze podciągną i rozbudują biblioteki, dadzą więcej opcji ustawień przy eksporcie plików, to się nawet zastanowię nad zakupem ;)
Załączniki
TMScreenshot_2018.03.19-21.34.31.jpg
TMScreenshot_2018.03.19-21.23.49.jpg
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB i inne szpargały...

Bardzo częsty gość
Posty: 239
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 6

Re: Szeregówka - AC21 + CineRender

Postautor: Tikos » pn, 15-10-2018 16:50

  • 0
No to jeszcze próbka z Enscape.
Szału nie ma, ale narzędzie dosyć fajne i za 45$ miesięcznie.
Pewnie da się znacznie więcej z niego wycisnąć.

Aktualnie jest również dostępna wersja demo plugina do AC OctaneRender z Otoy`a, ale musiałbym wszystkie materiały obrobić od nowa, żeby coś z tego wyszło, a ja leniwy jestem ;)
Załączniki
Enscape_2018-10-15-16-48-08.jpg
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB i inne szpargały...

Bardzo częsty gość
Posty: 239
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 6

Re: Szeregówka + różne silniki renderujące

Postautor: Tikos » sob, 17-11-2018 15:32

  • 0
Teraz wstępne testy z Corona Render.
Całkiem fajnie, ale nie wiem:
- dlaczego odwraca mi mapowanie obiektów płaskich?
- jak zrobić trawę i żywopłot?
Załączniki
szeregowka_corona.jpg
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB i inne szpargały...

Poprzednia

Wróć do Galeria projektów

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Reputation System ©'